Billeder siger alt

Fake news er også billeder

Billeder er dog ikke lig med sandheden og intet andet end sandheden. Selv en amatør kan bruge et billedbehandlingsprogram og ændre så meget i et billede, at det udtrykker noget helt andet, end det oprindeligt viste. Langt de fleste er gode nok, men der er bestemt dem derude, der manipulerer med sandheden, eller som bare bliver brugt helt ude af kontekst.

Det er ikke ligefrem en nyhed, for i tidligere tider er der også manipuleret på livet løs. I nogle tilfælde har “synske” bevist spøgelser med film, der var manipuleret, eller med genstande, der gav det rigtige indtryk, når filmen blev fremkaldt.

Billeder og også historier kan også sættes op og skrives, så det passer med udgiverens holdninger. Det gælder om at holde tungen lige i munden og ikke lade sig narre. At tage ting med et gran salt er altid den bedste løsning.

Desuden skader det ikke at overveje det medie, billedet er fundet på. Aviser og medier er noget mere lødige og sandfærdige end de historier og billeder, der medjævne mellemrum dukker op på sociale medier, og som spreder sig over hele jorden med meget stor hast.

ashe