Den store kunst

Når billederne ikke er helt ægte

Det bliver ikke mere berømt fra anden verdenskrig end når de amerikanske soldater hejser Stars and Stripes på Iwo Jima. Det eneste, der er i vejen med det billede er, at det er iscenesat. Flaget var allerede rejst tidligere, og der var taget billeder af det. De var bare hverken spændende eller ikoniske, og de kunne ikke bruges til aviserne og markedsføringen.

Det nye billede blev taget, og det sagde det hele. Det er et fantastisk og ikonisk billede med ukendte marinesoldater, der hejser flaget. Det er et billede, der er gået verden over. Det er samtidig den perfekte kombination af, at det fortæller en sand historie, men at det samtidig reelt også genfortæller den.

Senere har det vist sig, der har været endnu mere fup i billedet, end først antaget. Det var vigtigt at finde ud af, hvem soldaterne var. De blev navngivet, fordi præsidenten ønskede det. Men tre af soldaterne var allerede afgået ved døden på det tidspunkt, billedet blev taget. Meget få soldater er fortsat i live fra anden verdenskrig, og muligheden for at finde dem er ikke så stor.

Det er nu bare ukendte mænd, hvor de eneste sikre er, at de var marinesoldater, og at de var på Iwo Jima. Historien bag billedet er dog stadig interessant, og hvis du ser de originale, så er det forståeligt, at de gerne ville have en professionel fotograf til at gengive situationen mere interessant. De første billeder er flade og uden liv, men det iscenesatte fortæller hele historien.

Pressefotografer tager rigtig mange billeder, og dem, der havner i medierne er altid de bedste og dem, der fortæller mest. Har en politiker dummet sig, så er det et billede i en lidet flatterende vinkel. Er det en, der har gjort det godt, så er det med smil og en perfekt fremtoning.

Med billeder kan den perfekte historie altid fortælles, for det er en meget visuel udtryksform. Nogle gange gør det ikke spor, at billedet er iscenesat, så længe det holder sig tæt på sandheden og er med til at fortælle en historie, der er spændende og relevant.

Det er også et trick, du selv kan bruge, når du skal tage gode billeder i forskellige sammenhænge. Ved at bygge omgivelserne op, kan du få et fantastisk resultat.

ashe